SON DAKİKA


Çeşme'deki sakız ağaçlarının çevreci özelliği tespit edildi
Tarih: 05-06-2024 10:37:30 Güncelleme: 05-06-2024 10:37:30 + -


Geçtiğimiz ay coğrafi işaret alan Çeşme'deki sakız ağaçlarının çevreci özelliği de tespit edildi. Bir sakız ağacının yılda 473 gram karbon tuttuğu belirlendi.

facebook-paylas
Tarih: 05-06-2024 10:37

Çeşme'deki sakız ağaçlarının çevreci özelliği tespit edildi

Yüksek katma değerli damla sakızının elde edildiği sakız ağaçları, Yunanistan'ın Sakız Adası'nın yanı sıra Çeşme'de de yetişirken, Çeşme'dekli sakız ağacı sayısının artırılması çalışmaları da yoğunlaşarak devam ediyor. 

 

Çeşme'deki sakız ağacı sayısının artması için Çeşme Belediyesi'nin katkılarıyla proje geliştiren Çeşmeli sakız üreticileri  Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, yaşlı sakız ağaçlarından dalda köklendirme yöntemiyle binlerce sakız fidanı elde ederek, toprakla buluşturdular. 

 

Çeşme Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği de yapan Çeşmeli sakız üreticileri Tütüncüoğlu ve Topal, sakız ağacının coğrafi işaret almasına da katkı sağladılar. 

 

Sakız üreticileri Tütüncüoğlu ve Topal, Sakız ağaçlarının çevreye olan katkısını tespit edebilmek için Orman Genel Müdürlüğü Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü'ne, fidan örnekleriyle birlikte başvurdular. Başvuru üzerine yapılan araştırma sonucunda, sakız ağaçlarının fidan başına, yılda 473 gram karbon tuttuğu tespit edildi. 

 

"Çeşmemizde sürdürülebilir en çevreci proje"

 

Sakız üreticisi Hasan Ege Tütüncüoğlu, aldıkları raporla ile ilgili bir açıklama yaparak, "Sakız Ağaçlarımızın yüksek katma değerli Çeşme Damla Sakızı üretmesinin yanında en büyük özelliklerinden biri de her dem yeşil ve geniş yapraklı tür olması sebebiyle yüksek karbon emiyor olmasıdır. Orman Genel Müdürlüğü Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte yaptığımız araştırma sonucunda Çeşme'deki Sakız Ağaçlarımızda yılda fidan başına yaklaşık 473gr karbon tutulduğunu tespit ettik. Çeşmemizde sürdürülebilir en çevreci proje olan 'Sakız Ağacım Çeşme' projesi ile ciddi miktarda karbon tutumuna katkı vermiş olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Araştırmalarından dolayı Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Dr. Aydın Çömez ve Orman Yüksek Mühendisleri Merve Durdağı ile Dr Emre Göksu ya teşekkürlerimizi sunarız" dedi. 

 




Bu haber 27 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL Haberleri

  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI